top of page
Search
  • Writer's pictureNika Dizdarevič

KOŽA JE ORGAN?


JA, koža je organ! Verjetno to nekje zadaj v možganih vemo vsi, ne vemo pa, da je zanjo potrebno enako skrbeti, kot za vse ostale organe. Zakaj pijemo veliko vode? Zato, da ne trpijo naše ledvice. Zakaj ne pijemo veliko alkohola? Da si ne uničimo jeter. Zakaj ne kadimo? Da ne poškodujemo naših pljuč. Kaj pa naredimo za kožo? Hmm...

Poskrbite za svojo kožo, kot za druge organe.

Koža je naš največji in najtežji organ. Tehta tam nekje od 3-4kg. Da njena debelina variira, ne rabimo biti znanstveniki, samo pogledati jo moramo. Pa jo? Da je naša koža ena najbolj občutljivih tvorb, lahko opazimo pozimi, ko je mraz in je vsa izsušena in nas povsod nekaj zateza, ali pa nam na rokah mogoče celo popoka, ali poleti, ko je vroče in je vsa mokra od znoja, ko se potimo.

Koža ima tudi ogromno enih funkcij, ki se jim mi sploh ne zavedamo. Poleti nas tako preko homeostaze in različnih hormonov ohlaja, pozimi pa segreva. Preko fizične, biološke in kemične bariere nas ščiti pred mikroorganizmi in zunanjimi dejavniki ter zaznava bolečino, dotik, mraz, toploto in pritisk preko različnih receptorjev zaznave.

Poleg vsega tega, pa skrbi še za izločanje vode, soli, uree in mlečne kisline, v njej pod vplivom UV žarkov nastaja vitamin D, ki je potreben za tvorbo kosti, hkrati pa nas ščiti še pred UV žarki. In to še ni vse! Podkožna maščoba predstavlja rezervo energije za nas, koža kot sama, pa še preprečuje izgubo vode ter predstavlja prirastišče mimičnih mišic, da lahko izražamo čustva! Pa če to ni najbolj multifunkcionalni organ!!


Kožo razdelimo na več plasti: epidermis (vrhnjica), dermis (usnjica) in subcutis (podkožje).
Plasti kože

V notranjosti kožo razdelimo na več plasti, vsaka plast pa ima zanjo značilne prevladujoče celice in funkcije. V grobem tako ločimo #epidermis (vrhnjica), #dermis (usnjica) in #subcutis (podkožje). Te se potem delijo še na več plasti, ampak nismo znanstveniki, zato se v to ne bomo poglabljali. Omenili smo že, da nas koža ščiti pred UV žarki, pri čemer ima glavno vlogo melanin. To je pigment, ki nastaja v epidermisu, največjo gostoto pa ima v naših pegicah in materinih znamenjih. Poznamo pa več vrst melanina. Tako ločimo feomelanin in eumelanin. Feomelanin je rumeno-rdeč pigment, ki ga imajo svetlopolti in rdečelasi ljudje in ne daje veliko zaščite pred UV žarki, saj ob pretiranem izpostavljanju le-tem, razpade. Ljudje s temnimi lasmi, pa imajo večjo srečo, saj pri njih prevladuje eumelanin, torej rjavo-črni pigment. Ta daje boljšo zaščito pred UV žarki, saj absorbira vso njihovo energijo sevanja. Torej, katerega imate ve?


Koža torej JE naš organ. Je naš stik z zunanjim svetom in z njo tudi izkazujemo našo tako kulturološko kot tudi sociološko pripadnost, z različnimi okraski iz kane, kikloidnimi brazgotinami, tatuji in podobno. S prstim odtisom, ki ga dobimo že pri 12. tednu, nam da našo identiteto, da smo to, kar smo.


Se pravi, koža nas predstavlja kot posameznika, kot edinstveno celoto. Zato poskrbimo zanjo, naj bo enakovredna vsem našim ostalim organom, za katere vsakodnevno zavestno skrbimo. Ker zapomnite si, naše zdravje se odraža na naši koži in #lepa_koža je tudi zdrava koža.


3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page